Bra att veta om Thailand

Live-aboard dykbåt vid Similan IslandsThailand hette Siam fram till år 1939.
Thailand är en monarki och kungen heter Bhumibol Adulyadej. Det är denna man som syns på sedlarna och thailändarna känner mycket starkt för honom. Det rekommenderas inte att man gör narr av honom på något sätt.

Nationaldagen firas den 5:e december och det är kung Bhumibols födelsedag.
Tidsräkningen i Thailand är inte densamma som i västvärlden. De började räkna redan år 543 före Kristus, vilket innebär att år 2009 så heter det thailänska året 2552.

Valutan heter Baht (TBH), men eftersom världens valutor i skrivandets tid är i stor svängning så är det bättre att använda en valutakonverterare och göra sig en fusklapp att ta med sig på resan.
Befolkningen består av ca 94% buddhister och ca 4% muslimer. Buddist-munkarna värderas högt. På många platser kan man se offerbord med tända ljus där man ställt fram dryck, frukt och mat till Buddha.

Alla svenska medborgare får stanna i thailand i upp till 30 dagar. Visumet fås på plats vid gränsen. Om man reser över gränsen till ett grannland och direkt tillbaks får man ytterligare 30 dagar. Om man ska stanna länge och vill göra det lite smidigare för sig så kan man också ansöka om turistvisum upp till 60 dagar innan avresan på thailänska ambassaden.

Tidsskillnad: Svensk tid +6 timmar när vi har vintertid. Då vi har sommartid så är det bara +5 timmar eftersom Thailand inte ställer om klockan som vi.

Det är bra att tänka på att i Thailand har man vänstertrafik. Det kan vara farligt att glömma bort när man skall gå över vägen.Annonser: