Thailand - Guldkornen

Koh Phuket

Nattliv och trafik i Patong BeachDen största ön i Thailand är Phuket. Man brukar säga att Phuket är det kompletta resemålet eftersom det alltid finns något för alla. Koh Phuket är i storlek som knappt halva Öland med sina 570 km² så det är i storlek så att man lätt kan ta sig till de platser man vill upptäcka. Phuket är inte bara namnet på ön, det är även namnet på den största staden på ön. Här finns shopping i det genuina Thailand till bra priser. Att man prutar ingår i livsstilen, men gör det på ett vänligt respektfullt sätt.

Den livligaste orten på Phuket är Patong Beach. Här är det full rulle dygnet runt. På dagarna finns den breda stranden och shoppingen. På kvällen byter staden skepnad och gatorna kryllar av restauranger, nattklubbar och pulserande musik. Det finns transvestit-shower som kan vara kul att se på men också tyvärr en hel del öppen prostitution i samband med detta. Kvällarna i Patong Beach är inget att rekommendera för barnfamiljerna.

Norr om Patong Beach ligger Kamala Beach. Hit kan man åka om man vill njuta av en lite lugnare miljö. Här finns en härlig långgrund strand som lämpar sig väl för barnfamiljerna. Det finns ett fåtal lokala restauranger som erbjuder god mat i en njutningsfull miljö.

Söder om Patong Beach finns Karon Beach. Här finns shopping och restauranger men är avsevärt lugnare än grannen i norr. Sandstranden är härligt glesbefolkad och som gjord för många lata dagar i skuggan av ett parasoll.

Ytterligare söder ut ligger Kata Beach. Denna ort är ganska liten, hotellen är små och närheten till det inbjudande blå havet gör det lätt att trivas. Det finns en begränsad flora av shopping, restauranger och barer, men närheten till både Phuket stad och Patong gör att man lätt kan ta sig dit om man vill uppleva mera.

Om man vill ha lite mer avskildhet och lugn och få komma bort från de mest turistiska orterna kan man bo på Rawai Beach. Den här orten ligger på den sydöstra delen av Koh Phuket. Omgivningarna är underbart vackra med sitt tropiska utseende. Här kan man passa på att skämma bort sig i paradiset.

Koh SamuiChaweng Beach

Öster om fastlandet i Siamviken ligger Koh Samui. Här får ingen bygga högre än palmerna så därför får man en lugn atmosfär med låga träbungalows och ett härligt strandliv.

Chaweng Beach är öns längsta strand med sina 7 km. På grund av tidvattnet så är stränderna på Koh Samui mycket långgrunda på sommaren. Det finns även gott om hotell och Restauranger. En del av restaurangerna har sin servering byggd ända ut över vattnet så man kan sitta och njuta av de varma vindarna till vågornas brus.

Liksom Koh Phuket har Koh Samui sin egen flygplats så det är lätt att ta sig hit.

Koh Lanta

I Krabi provinsen i södra Thailand ligger ögruppen Koh Lanta. Den består av så mycket som 52 småöar. Mer än hälften av befolkningen (ca 10.000) bor på ön Lanta Yai. Detta är ett paradis som gjort för barnfamiljerna.

Här finns ett stort utbud av mysiga bungalows invid vattenbrynet. Mycket nybyggnation och konkurrens gör att man kan hitta bra boende till ett lågt pris. Om man söker ett visst mått av hålligång så hittar man barerna i Long Beach. I övrigt består kvällsutbudet mestadels av små mysiga restauranger.
 

Koh Phi Phi Donstranden på phi-phi don

Den personliga favoriten är Koh Phi Phi Don, den stora av Phi Phi-öarna. Det är kanske en överdrift att kalla den speciellt stor med sina 28 km² som är ungefär lika stort som Danderyds totala yta. Öarna ligger mellan fastlandet och Phuket. Hit tar man sig enbart med båt. På ön finns ingen biltrafik alls och det är här man hittar det absoluta lugnet.

Naturen är häpnadsväckande vacker med strandremsorna och de mäktiga höga klipporna. Med det låga smala strandpartiet mitt på ön så drabbades Phi Phi Don väldigt illa av flodvågskatastrofen 2004. Men då vi var där precis ett år senare så hade man redan hunnit bygga upp det mesta igen. Prisnivån både vad gäller mat och boende ligger en bit högre än i övriga Thailand, men det är det Phi-phi layväl värt för att få njuta av paradiset på jorden. Här finns inga regelrätta nattklubbar men väl många restauranger och större barer vid strandkanten. Just här är platsen där tiden stannat och de övervintrade hippisarna finns.

När man är på Koh Phi Phi Don så får man inte missa att gå upp till utkiksplatsen. Det är en svettig promenad men det finns inte ord att beskriva hur vacker utsikten är. Se bilden högst upp på sajten som visar panoramat från Phi Phi Don’s utkiksplats.

Den lilla Phi Phi-ön heter Phi Phi Lay och är den plats där man spelade in filmen The Beach. Den är ännu helt obebodd även om den gästas av många turistbåtar under dagtid. Om man inte har något emot att trängas med övriga så kan man passa på att ta ett dopp i samma vatten som Leonarod DiCaprio simmade i.Annonser: